Onze geschiedenis

Semaphore is een jong bedrijf met een ‘oude ziel’. De oprichters hebben hun vlaggenpassie opgedaan binnen één van de oudste vlaggenfabrieken van Nederland. Sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw zijn wij in onze familie al gek van vlaggen. Dat begon in de havens van Rotterdam en van daaruit wapperden onze vlaggen over de hele wereld. Die ziel en bezieling hebben we in 2013 opgenomen in een nieuwe onderneming; Semaphore Signs.

We beleefden als vlaggenmakers van dichtbij oorlog, bevrijding, feestdagen, nationale groei en maakten zelfs onderdeel uit van de de geboorte van een natie. Beleef hieronder in het kort onze geschiedenis.

1936

Het begint met Verkade

Onze geschiedenis start in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het was toen dat meneer Verkade zijn vlaggenfabriek vestigde in de Rotterdamse Kipstraat. De haven van Rotterdam was toen al het kloppende hart van de handel en het bedrijf leverde voornamelijk landenvlaggen aan alle reders en havenbedrijven.

Het maken van vlaggen was in die tijd nog echt een ambacht: banen voorgekleurd doek werden op maat geknipt en genaaid. Het echte vakmanschap liet zich zien in de wapens en logo’s, die werden met de hand op het doek geschilderd.

1968

Vlaardingen wordt Vlaggenstad

In 1940 trof het onheil van het Rotterdamse bombardement ook de vlaggenfabriek van meneer Verkade. Na de oorlog herstart hij het bedrijf in Vlaardingen, onder de rook van Rotterdam.

Onze grootvader Jaap Thurmer komt in die eerste jaren in dienst en neemt uiteindelijk het bedrijf over in de jaren ’50. Het bedrijf groeit en er ontstaan mooie klantrelaties, waaronder de Marine. Groot onderdeel van het succes is het zelf ontwikkelde Gloriedoek, een op dat moment superieur vlaggendoek dat bestond uit een mix van katoen en polyester.

1994

De geboorte van Zuid-Afrika

In de jaren ’80 gaat het stokje over van Jaap Thurmer naar zijn zoon Martin Thurmer. Hij zet vol in op innovatie en kwaliteit, bijvoorbeeld door het investeren in nieuwe zeefdruktechnologieën. Die focus op kwaliteit en de jarenlange vlaggenkennis leiden tot een prachtige kans in 1994.

De nieuwe republiek Zuid-Afrika wordt geboren en Martin reist als eerste en enige vlaggenproducent af naar Kaapstad met in zijn koffer een exemplaar van de eerste vlag. Dit leidt tot een van de mooiste en betekenisvolle orders uit de geschiedenis van de familie: de productie van de eerste 60.000 Zuid-Afrikaanse vlaggen.

2013

Semaphore zet de traditie voort

Vanaf 1994 worden de schoonzonen van de familie Thurmer besmet met het vlaggenvirus. In Semaphore zetten Coerd de Heer, Paul de Jager en Jaap Groen de traditie van de familie voort.

Ook zij introduceren een aantal innovaties in de vlaggenwereld. Het unieke &SIGN-doek borduurt met haar superieure kwaliteit verder op het oude Gloriedoek en in 2017 is Semaphore met PETflag de eerste vlaggenproducent die doek van gerecycled PET flessen gebruikt als basis voor haar vlaggen. Ook op het gebied van toepassing van vlaggen gaat de innovatie door: met de SIGNwave biedt Semaphore een mooi alternatief voor de inzet van betonbakken.

Vernieuwing en groei zijn kenmerkend voor Semaphore, maar de oude ziel en bezieling voor vlaggen als communicatiemedium blijven als vanouds de drijfveer voor de onderneming.

Neem direct contact op

Enthousiast geworden? We worden ook graag jouw partner en helpen je met mooie projectrealisaties op doek! Hijs je eigen digitale seinvlag door het contactformulier hiernaast in te vullen of bel ons op 010 890 02 60. We seinen je direct terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×